Klaas, Cathrien en Bart van Boerderij De Franschman

De Franschman ligt in Noord-Holland, zo’n 2 kilometer uit de kust bij Bergen, verscholen achter de duinen. Hoewel de naam anders doet vermoeden, wordt deze kaasmakerij gerund door Klaas, een Hollandse boer. Maar zijn vrouw Cathrien en zoon Bart spelen een minstens zo belangrijke rol in het bedrijf.

Klaas en Bart kunnen uren vertellen over het ambacht en de smaak van èchte boerenkaas. Er mogen bijvoorbeeld best wat gaten in de kaas zitten, maar hij mag je niet met teveel ogen (gaten!) aankijken.

En de smaak, die is elke dag weer anders, want het is een levend product. Dit is de charme, maar meteen ook de moeilijkheid, aldus Bart. Klaas voegt toe dat je de mooiste smaak krijgt wanneer de koeien dag en nacht buiten zijn. September is hiervoor de beste maand. Wanneer het weer het toelaat, melken ze de koeien dan ook buiten, in een speciale verrijdbare melkstal.

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan op zaterdagmorgen langs bij de Franschman, dan maken Klaas en Bart kaas voor publiek. En natuurlijk niet alleen kijken; proeven is minstens zo belangrijk!

kies een kaas van Klaas, Cathrien en Bart

Bekijk de boerderij van Klaas, Cathrien en Bart

hier staat de kaasboerderij