Sjaak, Lia en Daan van Boerderij Koopman

Helemaal bovenin de kop van Noord-Holland vind je Kaasboerderij Koopman. Met zo’n 110 koeien en een productie van 1600 kilo kaas per week, kun je met recht spreken van een bedrijf. Een familiebedrijf zelfs: sinds 1971 maken Sjaak, Lia en later ook hun zoon Daan hier boerenkaas. Daan is vastberaden het mooie bedrijf van zijn ouders over te nemen; volgens zijn vader is hij er klaar voor. Maar voorlopig denken Sjaak en Lia nog lang niet aan stoppen. Kaasmaken is hun passie!

Als wij langskomen, is de bedrijvigheid groot. Sjaak is al vanaf 05.00 uur in de weer met het overpompen van de verse melk in een groot vat. Daarna is het voor zijn vrouw Lia en hun personeel hard werken om alle kaasjes in de vaten te krijgen en onder de persen te zetten. Ze klaren de klus vliegensvlug: om stipt 10.15 uur is het vat leeg en wacht de koffie in de keuken. En soms hoor je daar ineens wat anders dan Nederlands. Kaasboerderij Koopman is een populaire stageplek en ze ontvangen ook regelmatig buitenlandse studenten, bijvoorbeeld uit Brazilië. Wie had dat gedacht: Hollandse boerenkaas met een Zuid-Amerikaanse touch!

Zoon Daan houdt zich met de koeien bezig en ook hij deelt zijn kennis graag met anderen. Maar wat ons het meest is bijgebleven, is de familieband en de liefde en trots die ze uitstralen. En dat proef je natuurlijk. Dus aarzel niet, bestel een lekker stuk romige kaas uit De Weere, met zorg gemaakt door de familie Koopman!

kies een kaas van Sjaak, Lia en Daan

Bekijk de boerderij van Sjaak, Lia en Daan

hier maken ze je kaas